Estadistica: contador de visitas

viernes, 28 de febrero de 2020

1970. Falla plaça del Prado, Falla Sagrada Familia (Corea), Falla carrer Major i Passeig, Primera falla Avinguda de la República Argentina. Secció Primera Falles de Gandia 1970

CORRESPONDENCIA AMB LES FALLES DE GANDIA.
Fa ara 50 anys
Creació de les seccions en la classificació de les Falles de Gandia. Es van establir dos categories: la primera i la segona. Les falles infantils van continuar en una categoría única.
Ninot Indultat per votació popular, Falla carrer Major i Passeig.


Primer premi. Secció Primera

C. de DOCUMENTACIÓ
Autories/Autor fotografía: Josep J. Coll. Autor reflectit: March Pérez, Secundino. Titol: Plans de desenrotllamts. Comissió: Plaça del Prado. Any: 1970. Suports i dimensions: 1 fot, 14 x 13 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.

                                                           Segon premi. Secció Primera

C. de DOCUMENTACIÓ
Autories/Autor fotografia: Anònim. Autor reflectit: Micó Lloret, Eugeni. Titol: A peixcar qui puga. Comissió: Sagrada Familia (Corea). Any: 1970. Suports i dimensions: 1 fot, 14 x 12 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.


                                                        Tercer premi. Secció Primera
 
C. de DOCUMENTACIÓ
Autories/Autor fotografia: Josep J. Colll. Autor reflectit: Castellano Silvestre, Manuel. Titol: Pirateries comercials. Comissió: Carrer Major i Passeig. Any: 1970. Suports i dimensions: 1 fot, 14 x 13 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.

Fa ara 50 anys. Aquella primera falla fundacional de la Comissió de l'Avinguda República Argentina. Es va classificar en aquell primer any de categories en la Secció Primera.

C. de DOCUMENTACIÓ
Autories/Autor fotografia: Josep J. Coll. Autor reflectit: Páez Jordá, Federico. Titol: La velocitat. Comissió: Avinguda República Argentina. Any: 1970. Suports i dimensions: 1 fot, 14 x 13 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.

L'assemblea de la Junta Local de 20 de juny de 1969, formada per 9 comissions mes una de nova fundació, va acordar la classificació de les falles a plantar en 1970 en dos categories amb els seus corresponents premis. Aquel primer any es van inscriure cinc comissions en cadascuna de les dos seccions. En la primera: Barriada del Grau, Carrer Major i Passeig, Plaça del Prado, Sagrada Familia (Corea) i la de l'Avinguda República Argentina. En la segona unes altres cinc comissions: La de Crist Rei, Carrer Martirs, Plaça Mercat, Vilanova i Plaça Sant Josep.
La Secció Especial és de l'any 1979 conseqüència d'haver-se fundat unes quatre noves comissions en els anys anteriors i una el mateix any.

També dir que Fa ara 50 anys es va fer la primera Ofrena de Flors en la plaça de l'Ajuntament en uns bastidors adossats als murs de la Col·legiata al costat de la porta de la Delicà de Gandia.

EL NINOT INDULTAT A GANDIA DE FA ARA 50 ANYS


Ninot Indutat l'any 1970 en la seua escena de la cara lateral esquerra de la Falla carrer Major i Passeig de l'artista faller Manuel Castellano Silvestre.

Aquell any de 1970, el premi del Ninot Indultat, que havia perdut el seu caràcter primigeni de la votació popular l'any 1961, va tornar a recuperar el valor essencial de la festa de l'indult del ninot del seu primer any de celebració al 1935.
La Junta per a donar compliment a l'acord de l'assamblea es va ocupar del muntatge i organització de l'exposició a uns locals del carrer Major número 19. L'Exposició del Ninot de 1970 es va inaugurar el diumenge 8 de març i la clausura i l'escrutini dels vots el dia 15. La pugna per aconseguir el premi de l'indult del foc va afavorir el ninot presentat per la Falla carrer Major i Passeig. Un llaurador modelat en pautes de realisme grotesc, mirada de roïndat, papada pronunciada que engull el coll, panxut ociós i caracteritzat amb indumentaria propia de les clases hortolanes començament del segle XX, portava en la mà dreta una pancarta reclam i en l'esquerra un cigar. Precisament, l'expressivitat de la cara i els ulls de roïndat del llaurador grotesc van ser el comenteri majoritari del vot dels visitants de l'exposició.
Un ninot prototip del taller de l'artista Salvador Debón i utilitzat a Gandia per Manuel Castellano per a criticar davant unes monedes d'or l'especulació immobiliària sobre l'Horta de València i la costera entre la platja i el marjal de Gandia.

En el nostre treball del Monogràfic: Els ninots indultats a Gandia, publicat al Llibret Falla Corea 2005, pots trobar la història de l'Indult del Foc a Gandia.
  




No hay comentarios:

Publicar un comentario