Estadistica: contador de visitas

viernes, 5 de noviembre de 2010

1944. Falla Doctor Olóriz - Fabián i Fuero



Primera falla fundacional de la comissió Doctor Olóriz - Fabián i Fuero i construida pels propis fallers.
.

El monument tenia per lema: "Els set pecats capitals".
.
.
El 28 de març de 1943, una comissió formada per 19 membres i presidida per Manuel Lahuerta Grancha, es va constituir al Bar Zaidía per plantar la primera falla del barri de Marxalenes. Dos mesos mes tard, el 23 de maig, es va fer l'elecció popular de la fallera major, i va resultar afavorida per gran majoria, Remedios Alonso Uría.

C. de DOCUMENTACIÓ
.
Autories /Autor fotografia: Anònim. Autor reflectit: La Comissió Fallera. Títol: Els set pecats capitals. Comissió: Doctor Olóriz-Fabián i Fuero. Any: 1944. Suports i dimensions: 1 fot, 13 x 8,50 cm, paper fotogràfic original, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.
.
C. d'INTERPRETACIÓ
.
Un pilar coronat per una caldera amb el dimoni remenant els caps dels pecadors. A la base quatre escenes separades per modillons. La principal dedicada a la Luxúria i representada per tres ninots, dos homes perseguint a una mateixa dona provocativa. La segona escenificava la Gula i la Avarícia, un dinant goludament i un altre amb un sac ple de coses. L'Enveja i la Supèrbia representats també per dos ninots en la tercera escena i en la quarta la Ira i la Peresa. Dos pecats capitals escenificats per un ninot que demostrava estar irritat i volent matar una mosca amb un garrot, l'altre estava al llit ociós amb els braços sota del cap.

2 comentarios:

  1. Bona foto i bona falla.
    La meua suggerència com a documentalista es que poses en notes que esta foto ja es va publicar al llibre 'Falles de València en blanc i negre', pàgina 125, i així els 'usuaris' podran saber en tot moment la utilitat de cada fotografia.

    ResponderEliminar
  2. Es una de las comisiones falleras más veteranas de Valencia. Esta comisión de falleros de Marchalenes fueron los que asus instancias se colocó el San José en el puente que lleva su nombre. Los valencianos deciámos coloquialmente -pont Nou-, por ser el último puente construido hasta 1937.

    ResponderEliminar