Estadistica: contador de visitas

lunes, 5 de julio de 2010

1960. Gandia. Falla carrer Major i passeig de les Germanies



Argument adaptat a Gandia del mateix utilitzat l'any anterior a València per Pasqual Carrasquer, artista de la Falla Félix Pizcueta-Ciril Amorós.
Lema: "Les fadrines, criades".
Era el tema recurrent de les falles d'aquells anys de canvi de dècada, el servei domèstic i la seua reglamentació laboral.
.
C. de DOCUMENTACIÓ

Autories /Autor fotografia: Coll Sastre, Josep (1888-1965). Autor reflectit: Carrasquer Blasco, Pasqual. Títol: Les fadrines, criades. Comissió: carrer Major i passeig de les Germanies. Any: 1960. Suports i dimensions: 1 fot, 24 x 18 cm, paper fotogràfic, negatiu, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.
.
C. d'INTERPRETACIÓ
.
La criada conventida en mestressa i senyorasa de la llar i conquistadora de l'home de la casa, cisadora y mandrosa al ser afavorida pels avanços tècnics dels electrodomèstics. El cos central i la rematada de la falla el formava un fum de graneres que sustentaven un tron, on la criada fumava un cigarret i en l'altra mà mostrava les taules de la llei, els drets de les seues condicions laborals com treballadores del servei domèstic.
A més a més, la falla va guanyar el premi del ninot indultat. Una fadrina vestida amb l'uniforme de criada negre amb el coll i el davantal blanc, duia a la mà esquerre un plomell per significar quina era la principal faena a realitzar, traure la pols dels mobles. El ninot formava part d'una de les escenes que representava una oficina de col·locació, on el decorat de darrere hi havia una taula parada amb nou plats amb els corresponents coberts, un altra de les atribucions de la criada moderna.

No hay comentarios:

Publicar un comentario