Estadistica: contador de visitas

sábado, 12 de junio de 2010

1959. Falla Espartero - Gran Via Ramón y Cajal



Primer gran premi faller guanyat
per Vicent Luna Cerveró en els anys
cinquanta.


Primer premi de la 1ª Secció.
"Sa majestat la crida".


L'argument de la falla tractava el tema sociològic de l'època, la introducció en la vida domèstica d'una gran varietat de moderns aparells electrodomèstics.

C. de DOCUMENTACIÓ

Autories/Autor fotografia: Anònim. Autor reflectit: Luna Cerveró, Vicent. Títol: Sa majestat la criada. Comissió: Espartero-Gran Via Ramón y Cajal. Any: 1959. Suports i dimensions: 1 fot, 10,20 x 10,50 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.

C. d'INTERPRETACIÓ


El monument presentava una gaveta de ferralla metàl·lica com a base d’un coronament format per un conjunt d’homes vestits amb indumentària d’antics esclaus egipsis, portant al coll una reina de criades asseguda en un artistic tron amb una garza que sostenia un protector para-sol. I l’envanida dona duia en la mà una paella per a indicar que ella era la qui tenia el poder en el govern de la casa. Al voltant de la gaveta una sèrie de ninots de criades representaven diverses tasques domèstiques, com ara llavar, torcar la pols, planxar o cuinar. D’aquesta manera l’acció crítica de l’argument de la falla plantejava els canvis de l’epoca i la introducció dels moderns aparells electrodomèstics per a la llar que facilitaven les faenes de la dona. En la composició del monument destacava l’escena principal amb una reproducció del quadre de Velázquez “La forja de Vulcà”, formada per les figures modelades en tres dimensions i situades en profunditat. El quadre realitzat d’esta manera escultòrica completava l’alegoria i l’homentatge a les tasques artesanals que perillaven amb la incorporació de tots els aparells elèctrics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario