Estadistica: contador de visitas

domingo, 29 de marzo de 2020

1945. Falla plaça del Caudillo (Ajuntament). Falles 1945

Fa ara 75 anys.
Aquella falla de l'any 1945 plantada a la principal plaça de la ciutat per la Comissió del So Quelo va portar per lema: "Pan-Ar-per-l'Aire & Com". L'artista faller encarregat de signar i realizar la falla va ser Francisco Baró.
El personatge de la falla protagonista i principal era el So Quelo, el llaurador més savi de la ciutat muntat sobre un descomunal coet d'eixides amb casporra. La falla de base rectangular era de grans proporcions: 17 metres d'altura, 40 de llarg i 12 metres d'amplària. Dins es va instal·lar un bar, seguint el costum iniciat en 1942, que en aquell any de 1945 var ser decorat en cerámica pintada del segle XVII.
El So Quelo de 9 metres i modelatge en maniquí va necesitar només per a fer el cap 52 arroves de fang. Després, en la millor tradició festiva dels gegants, va ser vestit: 20 metres de tela per al mocador del cap, 24 per al jupetí, 40 per als pantalons, 60 per a la manta, 32 metres per a la faixa i 60 per a la camisa. Les espardenyes medien 1,50 metres. Per a la representació de l'acció satírica de la falla van actuar 79 ninots, que van necesitar per als caps 70 quilos de cera.
El coet era un clàssic de la pirotècnia valenciana. Tenia uns 25 metres i en la casporra postava retolat EL A-2 amb sorna fallera a l'invent del coet bèl·lic destructor, que era utilitzat en la segona guerra mundial, tot i que, el coet del So Quelo era de passatgers i que acabava d'aterrar en la pista de l'aeroport.


Un grup de ninots situats en la cara del darrere de la falla va satiritzar la moda topolino en els costums i les actituds del moment, que es van manifestar en les dones en el pentinat i en el vestir de la mare i de la filla. També en les sabates de plataforma de suro de 10 a 12 centímetres que allargaven les cames de les xiques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario