Estadistica: contador de visitas

jueves, 5 de enero de 2012

1902. Falla plaça del Mercat. Falla carrers Fresquet i Tarazona

La falla era una crítica de l'entremès, El genero ínfimo, protegit i sostingut per les classes adinerades, mentre l'art verdader, la indústria i el comerç, es trobaven extenuats.

C. de DOCUMENTACIÓ


Autories/Autor fotografia: Tregou, Daniel. Autor reflectit: Fillol Granell, Antonio (1870-1930). Titol: ¡La pulga! ¡La pulga!!. Comissió: Plaça del Mercat. Any: 1902. Suports i dimensions: 1 fot, 10,5 x 10 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.

C. d'INTERPRETACIÓ


En elevada plataforma circular estava l'aristocràcia masculina en plena gaubança, excitats tots a causa de les formes mòrbides d'una bella cupletista, que col·locada al cim de la falla, anava alçant els seus vestits com es feia amb la cançó de la puça. L'escenificació era una sàtira intencionada contra els que gasten la vida, avorrits de tot, perquè s'alimenten només de plaers i estan àvits únicament de desitjos plàcits i lleugers com a gran recurs.

El contrast de l'argument de la falla figurava a la base adornada pel dibuix modernista dels bonics relleus que representaven el Comerç, el Treball i les Belles Arts. El Comerç, per una proporcionada figura de Mercuri. El Treball, per un ferrer macilent parat sobre una enclusa. Les Belles Arts, per una poètica figura davant els atributs de la música, també parada, trista i en actitud de patiment indefinit. El conjunt dels relleus artístics significaven el treball paralitzat en totes les seues formes; el manual i artístic, esperant nova actitud de les classes dirigents perquè haguera corrent social rica i fecunda.























C. de DOCUMENTACIÓ


Autories/Autor fotografia: Tregou, Daniel . Autor reflectit: La Comissió. Titol: Romeo i Julieta. Comissió: Carrers Fresquet i Tarazona. Any: 1902. Suports i dimensions: 1 fot, 15 x 10 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.

C. d'INTERPRETACIÓ

No hay comentarios:

Publicar un comentario