Estadistica: contador de visitas

miércoles, 5 de octubre de 2011

1932. Primer any Falles de la República. Les Cavalcades de la Setmana Fallera

La dualitat de l'any 2 de la dècada dels 30 es va manifestar en diferents aspectes de la festa de les falles: L'elecció de dues Falleres Majors, Consuelo Cariñena i Cruz Robles per empat en les votacions. També l'aportació de primeres coses, la institucionalització del programa d'actes amb la creació de la Setmana Fallera de festes amb dues cavalcades, la de la Crida i la primera Cavalcada del Foc amb desfilada dels millors ninots i en l'últim dia de la primera cremà oficial a la plaça de l'Ajuntament de la carrossa del Déu del Foc.

Cavalcada de la Crida celebrada en la nit del diumenge 13 de març, primer dia fester de la Setmana Fallera. A l'esquera una carrossa de la "Terra del Ganxo" i a la dreta una de la de "Flors de l'Horta". La cavalcada va tenir quatre desfilades de procedència per entrar a la plaça d'Emilio Castelar (Ajuntament) on des de la nova façana de l'edifici municipal es va realitzar l'acte oficial de la Crida. 1.- "La Terra del Ganxo" (Russafa) 2.- "La Vara de Quard" 3.- "Flor de Maig" i 4.- Flors de l'Horta". Les quatre representaven les històriques quatre barres de València, símbol de les antigues demarcacions polítiques.

Concentració de les comissions als voltants de l'Institut abans d'iniciar la desfilada de la primera Cavalcada del Foc. D'esquerra a dreta, la comissió Pelayo-Matemàtic Marzal amb el seu ninot fet per l'artista faller, Daniel Guillot. Al centre la comissió Torn-Viana amb el seu ninot de boxejador de l'artista faller, José Gómez. A la dreta el ninot de la falla plaça de sant Gil, una caricatura del polític Manuel Azaña, realitzada per l'artista faller, Enrique Vidal.

C. de DOCUMENTACIÓ

Autor fotografia: Anònim. Títol: Ninots en la primera Cavalcada del Foc. Any: 1932. Suports i dimensions: 1 fot. 12 x 8,50 cm. paper fotogràfic, digital. Matèries: Cavalcades falleres, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.

C. d'INTERPRETACIÓ


La carrossa del Déu del Foc va servir per tancar el cicle festiu de la Setmana Fallera en una primera cremà conjunta i unificada, el dia 20 de març Diumenge de Rams, a la plaça de l'Ajuntament en homenatge als forasters, visitants i turistes. El diari El Mercantil Valenciano del dia 22 va dornar la noticia de l'acte de forma breu: "se disparó una larga traca de lujo y se quemó la carroza del dios Plutón, que figuró en una de las cabalgatas falleras".

No hay comentarios:

Publicar un comentario