Estadistica: contador de visitas

miércoles, 5 de enero de 2011

1942. Falla plaça del Caudillo (Ajuntament)

Monument al Rei de l'Horta,
Príncip del Pimentó,
Baró de l'Albargina
i Amo de... tot lo que cau.
Li diuen Vaoro o Nelo,
Nofre, Colau o Climent;
però de sempre se fa el Quelo,
que és un bon procediment.

Viu en antiga alqueria
o en barraca que se cau;
però no tardará el dia
que que vixca en un palau.

Quan hi ha qui pena i qui plora,
ell se riu i se sonriu.
Ben robust i ben faixat...
¡ Qué be s'está en la cadira
valenciana de colors!
.
En plena postguerra, Regino Mas, recupera la tradició dels colossos amb caràcter festiu i crea el So Quelo, nom que se li dóna a l'hortolà perquè corone la primera falla plantada a la principal plaça de la ciutat. Aquest gegantó personificat en So Quelo i sorgit en l'entorn faller, perdurará com a principal personatge de la falla amb diferents arguments satírics fins al 1952.
.
C. de DOCUMENTACIÓ

.
Autories /Autor fotografia: Anònim. Autor reflectit: Mas Mari, Regino (1889-1968). Títol: So Quelo, el rey de l'horta. Comissió: Caudillo. Any: 1942. Suports i dimensions: 1 fot, 14 x 8,5 cm, paper fotogràfic, digital. Matèries: Monuments (falla), artistes fallers, material fotogràfic. Notes: Col·lecció Josep J. Coll.

C. d'INTERPRETACIÓ

Falla dissenyada en dos frontals amb arquitectura que permitia accedir al bar del seu interior, on Perico Chicote demostrava les seues habilitats en la preparació de còctels per als visitants. En el frontal principal, dividit en tres parts, els dominis que sustentaven el regnat del So Quelo. Al lateral dret, l'alqueria on cultivava les hortalisses amb fems, que després venia a preus més elevats que les pedres i metalls preciosos. Al lateral esquerre, un corral on criava i acarnissava els porcs per a la transformació de la seua carn i el seu greix en pernils, llonganisses i altres porqueries. Al centre una escalinata, on els productes del camp anaven a retre homenatge als peus de sa majestat el So Quelo, el ninot mes gran apoltronat amb cara i actitud complaent cap als seus vasalls, que li aportaven altres productes racionats i difícils d'aconseguir en quantitat.

La part dreta del monument, l'alqueria. Fot.: Luis Vidal

La part esquerra del monument, la porquera

Al frontal del darrere, la façana del Banc So Quelo, on amuntegava la gran quantitat de diners amassats valent-se de la carestia dels productes de primera necessitat i exercint d'una manera descarada l'estraperlo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario