Estadistica: contador de visitas

domingo, 16 de mayo de 2010

Mirar les falles de Gandia, 1876-1946

C. de DOCUMENTACIÓ
Portada, contraportada i solapes del llibre.

1936 Falla carrer Major i Passeig de les Germanies. 1935 Falla plaça de la República (el Mercat).

Coll Fornés, Josep Joan. Mirar les falles de Gandia, 1876-1946. Alcoi, Edicions Tivoli, 2009, 84 p.: il.; 22 x 25 cm. Col·lecció Josep J. Coll, Gráficas Alcoy. Falles (festa) - Història - Gandia - Obres il·lustrades. D.L.: A 159-2009. ISBN: 978-84-612-9955-3.

C. d'INTERPRETACIÓ

El llibre és un catàleg de fotografies realitzades en la seua majoria per Josep Coll Sastre i completat pel seu nét amb unes altres d'autors anònims. Quan aquestes no existeixen es recorre als esbóssos de les falles i a una reconstrucció fidel amb la història, la plantada en 1876. L'obra s'estructura en quatre períodes: En el segle XIX, Falles d'escena, les Falles fundacionals, les Falles de la segona República i les Falles reinventades de la postguerra, les quals arriben fins a l'any 1946. Tanca el text escrit amb un capitulo dedicat als premis atorgats a les Falles des de 1929, any que es van institucionalitzar els guardons fallers a través de l'Ajuntament. Tot això acompanyat d'un quadre estadístic amb els noms històrics de cada comissió.

La fidelitat a les fotografies originals és impecable. El conjunt de les imatges és com una pel·lícula a fotogrames de la història quotidiana de la ciutat i de Gandia en la celebració de les festa de les falles. La col·lecció catalogada en el llibre és una mostra evolutiva d'antropologia social gandiana. Es veuen les persones, homes, dones, gent gran i xiquetes amb la vestimenta pròpia de cadascun dels temps. Les fotografies són també el testimoni de l'evolució urbana de Gandia. Les falles estan enmig de carrers i places envoltats per les cases i els edificis que visqueren els efectes del pas del temps i d'una guerra civil.

No hay comentarios:

Publicar un comentario